söndag 7 juni 2015

Rabarberkaka

Det finns två rabarberplantor i trädgården, i den del som nog varit ett grönsaksland tidigare, men som inte varit det på några år. Det växer hallon i sneda rader där, några smultronplantor och så rabarbern. På denna plats vill jag röja upp och sätta två pallkragar, men eftersom det finns lite viktigare saker att ta tag i på tomt och i hus, så får det vara på planeringsstadiet ett tag till. Rabarbern står ju där den står och det är bara att plocka!

Här har jag bakat en rabarberkaka efter recept från ett hyfsat nytt nummer av Allt om Mat. Den blev god men mäktig. Mannen i huset hade visst inte haft så höga tankar om den eftersom han nöjt konstaterade att "den var godare än jag trodde den skulle vara, den såg så torr och trist ut med müsli ovanpå" Hrm...



Frasig rabarberkaka

ca 12 bitar

Kaka:
150 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Rabarber:
ca 100 g rabarber
2 msk strösocker
1 tsk Maizena majsstärkelse

Topping:
1 dl havregryn
25 g smör
2 mskströsocker

Garnering:
florsocker


  • Sätt ugnen på 150 grader. Blanda smör, socker och ägg i en mixer eller med elvisp. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten. Mixa till en jämn smet. Bred ut de i en smord och bröad form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter.
  • Skiva rabarbern, vänd den i socker och majsstärkelse. Fördela bitarna över smeten i formen.
  • Lägg havregryn, smör och socker i en stekpanna och rosta lätt på medelvärme.Strö havresmulet över kakan.
  • Grädda kakan mitt i ugnen ca 1 timme. Låt den svalna innan den lossas från formen. Pudra med florsocker och servera med vaniljsås eller glass.

2 kommentarer:

  1. Tänk så fel man hade....
    Mycket god rabarber kaka, må jag säga!

    SvaraRadera
  2. Ser ju supergod ut. Rabarber är ju en härlig växt, även om den är relativt ung som föda för människor.

    SvaraRadera