lördag 20 juni 2015

Kardemummabullar

Dagen efter midsommarafton är en lugn dag här hemma. Inget planerat, inget som måste göras. Jag hade tagit upp en påse kardemummafyllning från frysen häromdagen och därför fick det bli kardemummabullar till fikat. Receptet är ett vanligt bullrecept, men här används bara 25 g jäst så det blir inte fler än 12 bullar. Passar mig bra eftersom vår frys är så liten. Receptet kommer iallafall från en fin liten bok som heter Kanelbullar och annat nybakat av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. Där heter bullarna Riktigt snygga bullar. De jag bakar lir inte sådär runda och nätta som deras, men smakar förstås lika bra om inte bättre ;)25 g jäst
75 g smör
2,5 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 tsk kardemumma
3/4 dl strösocker eller vit sirap
ca 7,5 dl vetemjöl

Kardemummafyllning (min egen, inte från originalreceptet)

ca 75 g smör
ca 3/4 dl strösocker
1 msk kardemumma

Ägg till pensling
Pärlsocker


  • Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och låt degvätskan bli fingervarm. Blanda lite av degvätskan med jästen och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt resten av degvätskan, salt, kardemumma, socker/sirap och det mesta av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg.
  • Låt jäsa under bakduk eller plastfolie i 30 minuter.
  • Blanda ihop ingredienserna till fyllningen.
  • Kavla ut degen till en rektangel ca 30x60 cm och red fyllningen över hela. Vik kakan i tre delar och skär den i 5 cm långa bitar. Platta till bullarna lite på längden. Skär med en degskrapa eller kniv så att det blir 3 remsor som fortfarande håller ihop med någon centimeter längst upp. Gör en fläta av remsorna och vik ihop bullen så att den delen som sitter ihop hamnar underst. Det ska bli runda flätade bullar. Låt bullarna jäsa på bakpappersplåtklädd plåt under duk i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i 225 grader i 8-10 minuter.

3 kommentarer: