söndag 10 maj 2015

Dinkelbröd

Det var länge sedan jag skrev här på bloggen, men nu kommer det ett recept på ett bröd bakat på siktat dinkelmjöl från Halländska Berte Qvarn. Jag har förstått på såna som kan det där med bakning, att just Berte Qvarns mjöl håller hög klass. I den affären där jag numera handlar i princip all vår mat, finns inte deras sortiment, men när jag var hemma i Halland för någon vecka sedan passade jag på att köpa i en affär där.

Jag har ännu inte hunnit smaka brödet, men det ser jättefint ut, jäste bra och har en härlig skorpa. Det sprack upp i mitten, så fröna som så fint dekorerade brödet i formen när det åkte in i ugnen har kasat ner på kanterna, men det gör nog inte det hela sämre.


Receptet hittade jag på nätet och det är Renée Voltaire som knåpat ihop det.


25 g jäst
6 dl fingervarmt vatten
0,5 dl olivolja
2 nypor havssalt
1 stor riven morot
2 msk flytande honung
1 dl solrosfrön
15 dl siktat dinkelmjöl
1 dl blandade frön till dekoration

Sätt ugnen på 175 grader. Riv moroten fint. Rör ut jästen med det fingervarma vattnet. Tillsätt olivoljan, saltet, moroten, honungen och solrosfröna. Arbeta in mjölet efterhand. Degen blir ordentligt klibbig eftersom dinkel suger upp mer vätska än vanligt vetemjöl. Låt degen jäsa ca 45 minuter.

Klä en brödform med bakplåtspapper och fös ner degen i den. Strö på fröna och låt jäsa ytterligare ca 20 minuter. Grädda sedan brödet mitt i ugnen ca 40 minuter. Lyft upp brödet ur formen och knacka på undersidan, om det låter ihåligt är brödet klart. Låt svalna på galler.

2 kommentarer:

  1. Ser helt enkelt lockande ut :)

    SvaraRadera
  2. Det var gott! Om det blir kvar tills det blir lite torrt blir det väldigt gott att rosta tror jag :)

    SvaraRadera