lördag 7 mars 2015

Tekakor med vetekli

Arbetsfri helg innebär ofta bakning, så även denna lördag. Idag blev det tekakor med vetekli från en gammal bakbok som varit min trotjänare i många år; ICA förlagets Stora boken om bakning. På insidan av pärmen står att den införskaffades redan 1989.  Receptet som jag bakat efter flera gånger är enkelt och ger ungefär 15 goda bröd.

100 g margarin eller smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 tsk socker
2 dl vetekli
ca 1,2 l vetemjöl

Sätt ugnen på 250 grader. Smält smöret och häll på mjölken, låt bli fingervarmt. Smula jästen i en bunke och lös upp med lite av degvätskan. Häll i resten av degvätskan och därefter övriga ingredienser. Arbeta degen väl och låt den sedan jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.

Ta upp degen och kavla ut den till en ca 1 cm tjock kaka. Ta ut tekakor med exempelvis ett glas och lägg dem på en plåt, nagga dem och jäs i ca 30 minuter. Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter.


Om orken finns ska jag senare idag sätta deg till långjästa kardemummabullar. Isåfall blir det ett inlägg imorgon igen.

4 kommentarer:

  1. Vi tackar för smakprovet!
    Vi provar våra till frukost i morgon. :-)

    SvaraRadera
  2. Tusen tack för ljuvlig vasaloppsfrukost!
    Underbart goda! =D

    SvaraRadera