tisdag 24 mars 2015

Långpannebröd

Den här veckan är en av de mest intensiva under våren hittills, så bild och recept är från förra veckan då det fanns mer tid för att baka. När vi äntligen flyttade till hus fick vi ett rejält skafferi med djupa hyllor. Jättebra, men stor risk att glömma bort något där längst bak. Vid en närmare titt i hyllorna hittade jag ett oöppnat paket vetekross och därför bakades detta långpannebröd förra veckan. Brödet blev jättegott, men min långpanna till ugnen är lite för stor, så brödet blev ganska platt och svårt att dela i två delar när man väl ska äta det. Lite disträ var jag visst också just innan det skulle in i ugnen eftersom jag glömde skåra i degen. Det gick lika bra att skära i bitar när det var klart, men det blir finare att göra som det står i receptet :) Jag är inte så förtjust i varken anis eller fänkål, så jag lät bli kryddorna.


Långpannebröd

1,5 dl kallt vatten
1,5 dl vetekross

3,5 dl kallt vatten
25 g smör el margarin
1,5 tsk salt
1 msk mörk sirap
1-2 msk stött anis eller fänkål
50 g jäst
ca 10 dl (550 g) Lantbrödsmjöl 4 sädesslag


Koka upp första mängden vatten och kross, ta från plattan och tillsätt smör, andra mängden vatten, salt, sirap och kryddor. Låt svalna till 37 grader.

Smula ner jästen och rör så att den löser sig. Tillsätt mjölet men spara lite till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, 4 minuter i maskin, minst det dubbla för hand. Låt jäsa under bakduk ca 20 minuter.

Platta ut degen i en smord långpanna ca 30x40 cm. Nagga kakan med en gaffel och skåra i rutor. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.1 kommentar: