onsdag 25 mars 2015

Kolatårta

Jag fyllde år förra veckan och tog därför med en tårta till mina kollegor som liksom jag jobbade helgen. Receptet är från ICA och har använts ganska många gånger de senaste åren, bl a på midsommarfesten. De här gången blev jag inte riktigt nöjd med botten som jag tyckte blev för tjock och hård, men de klagade inte :) Tårtan är verkligen lätt att göra och blir ganska fin. Om du använder okokt kondenserad mjölk, tänk på att den ska koka i 2,5-3 timmar för att bli kolakräm. Det finns dock färdigkokt att köpa i samma hylla i affären, då går det hela ju lite snabbare.


Kolatårta

300 g digestivekex (glutenfria ger den bästa bottnen! Håller ihop fint när den skärs upp)
150 gram smör eller margarin
1 burk kondenserad mjölk
2,5 dl grädde
1,5 Dubbeldajm
jordgubbar till garnering

Lägg burken med kondenserad mjölk i en gryta med vatten och låt koka i 2,5-3 timmar. Viktigt att burken alltid täcks av vatten, så håll koll och fyll på efter hand. Detta är jätteviktigt! När den kokt klart, ta upp den och låt svalna. Öppna sedan och du har en finfin kolakräm inuti.

Smula kexen i en matberedare eller för hand. Smält smöret och blanda ner i kexsmulorna. Rör ihop och tryck sedan ut smulorna i en form med löstagar botten. Ställ in i kylen i en timme.

Bred på kolakrämen på kexbottnen. Vispa grädde och blanda med krossad Dajm. Spritsa eller bred på grädde ovanpå kolakrämen. Dekorera med jordgubbar. Ät och njut av denna riktiga sötsak!
6 kommentarer:

 1. Oh ja, den tårtan får gärna hitta tillbaka till Solhäll i midsommar!
  Muuuums!

  SvaraRadera
 2. Då säger vi det! Solhälls kolatårta kanske den ska heta istället?

  SvaraRadera
 3. ... längtar till midsommar!

  SvaraRadera
 4. Ser smaskigt ut. Kolan ropar efter mig.

  SvaraRadera
 5. nuförtiden behöver man inte koka kondenserade mjölken, på ica man kan köpa det redan kokt, det brukas finnas bredvid burkarna med kondenserad mjölk.

  SvaraRadera