söndag 1 mars 2015

Grahamsbröd med råg

Av surdegen som sattes i måndags blev det två limpor grahamsbröd med råg enligt recept i Martin Johanssons bok Bröd och pizza som jag skrivit om innan. Jag tyckte brödet blev gott, kanske lite kompakt. Det blev inte lika snyggt som det på bilden i Martins bok, men helt ok. Från surdegsgrunden gjorde jag en vetesurdegsgrund som nu står i en burk i kylen, så nästa projekt kan mycket väl bli ett surdegsbröd av vete istället, vi får väl se.

Idag har vi haft vänner på brunch, vi bjöd på grahamsbrödet, nattjästa bullar, goda pålägg, bacon, ägg och smoothie. T hade lagat amerikanska pannkakor som var jättefina och goda. En bra start på söndagen helt enkelt.


Recept till detta bröd:

320 g rågsurdeg
500 g vatten
280 g grahamsmjöl
600 g vetemjöl
20-25 g salt

1. Blanda alla ingredienser och rör en liten stund. 
2. Låt jäsa 2-3 timmar i rumstemperatur eller upp till 12 timmar i kylskåp.
3.Smöra två brödformar och strö o lite grahamsmjöl. Skrapa ner degen i formarna och strö på lite mjöl. Täck med en handduk och låt jäsa 3 timmar i rumstemperatur eller 12 timmar i kylskåp.
4. Sätt ugnen på 270 grader. Sätt in bröden när den har uppnått rätt temperatur och sänk genast till 250 grader. Låt stå totalt ca 35 minuter. De sista 10 minuterna kan man stjälpa ur bröden ur formarna och låta dem få fin skorpa runtom.

1 kommentar: