söndag 25 september 2016

Kaka i oktober

Då är vi åter i äpplenas tid, när det egna trädet bär enorma äpplen som är stora som en hel måltid. Trots det kan jag inte motstå frestelsen att plocka några kilo på självplockningen vid Kattvik utanför Båstad. Denna gång sken solen, temperaturen var hög för årstiden och utsikten över Laholmsbukten lika vacker som vanligt. I år blev det Ingrid Marie och Cox Orange, för mina absoluta favoriter Aroma var självplockningen över för den här säsongen.

Receptet till den här kakan hittade jag i en kokbok på biblioteket som jag helt missat. Det är Anna och Fanny Bergenströms bok Det goda enkla : maten vi vill laga och äta som kom ut 2014. I boken heter kakan Kaka i oktober, så det får den heta här också. Om man gillar mandel är detta verkligen en fin kaka.



150 g sötmandel, oskalad
200 g rumsvarmt smör
2,5 dl (200 g) strösocker
3 ägg
3,75 dl (200 g) vetemjöl
1,5 tsk bakpulver

2-3 äpple
1-2 msk kardemumma
2 tsk vaniljsocker
2 tsk mald kanel
3 msk strösocker

50 g hackade hasselnötter och/eller
flagad mandel
1 mask strösocker
lite kardemumma


  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Smöra och bröa en avlång bakform, eller lägg ett bakplåtspapper i formen. 
  • Grovhacka mandeln.
  • Rör smör och socker poröst, tillsätt sedan äggen ett i taget. Rör om väl mellan varje.
  • Blanda mjölet med bakpulvret och mandel, häll ner i äggsmeten. Rör om och häll i formen.
  • Skär äpplena i klyftor och vänd dem i en blandning av kardemumma, vaniljsocker, strösocker och kanel. Stick ner dem i smeten, ganska tätt.
  • Strö över hackade hasselnötter och/eller flagad mandel. Toppa med lite strösocker och lite kardemumma.
  • Grädda kakan mitt i ugnen i 40-50 minuter tills den är gyllene.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar