fredag 28 oktober 2016

Hallonpaj med vit choklad

Eftersom jag tycker om att baka och det inte alltid är så bra att ha sådant hemma, tar jag då och då med till jobbet. Kollegorna blir glada och jag behöver inte frestas att bara ta en bit till, och en, och en... Den här pajen var en sådan skapelse. Pajer av den här typen tycker jag får en betydligt bättre botten med glutenfria digestivekex. Den håller ihop på ett annat sätt och smular inte så mycket. Receptet hittade jag i Matmagasinet nr 7/2016.Botten
200 g digestivekex (glutenfria i det här fallet)
100 g smör

Fyllning
175 g vit choklad
1 dl vispgrädde
1 burk mascarpone, 250 g
finrivet skal av 1 lime + 2 tsk saft

Garnering
25 g vit choklad, hyvlad
hallon, blåbär eller jordgubbar
strimlat eller rivet skal av 1 lime


  • Smula kexen i en matberedare. Smält smöret och häll det över smulorna. Tryck ut smulorna i en låg pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt stå i kylen tills den kallnat.
  • Hyvla 25 g choklad till garneringen, hacka resten av chokladen 175 g fint. Koka upp grädden i en kastrull, ta den från värmen och blanda ner den hackade chokladen. Rör tills den smält. Rör sedan ner mascarponen i den smälta chokladen. Mixa ihop med mixerstav eller visp tills allt blandats väl. Rör ner limeskal och -saft.
  • Fördela krämen i pajskalet och sätt tillbaka in i kylen. Lägg på bären, den hyvlade chokladen och limeskalsstrimlorna precis innan servering.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar