tisdag 3 maj 2016

Vallmobullar

För några år sedan köpte jag en bakbok som heter Stora boken om bakning skriven av två danska författare som heter Sigrid Fugl och Anne Skovgaard-Petersen. Boken innehåller massor av recept på allt från mörkaste rågbröd och matpajer till mjuka kakor och bakelser. Jag har inte använt boken så mycket och har faktiskt bara bakat matbröd hittills. Dagens bullar kommer därifrån och heter då Vallmorutor. Eftersom det tydligen ligger en förbannelse över alla bröd jag bakar i långpanna så bakades dessa ut som bullar istället. Saftiga och jättegoda blev de iallafall.



Ca 20 bullar

75 g smör
2,5 dl filmjölk
25 g jäst
1 tsk salt
1 tsk socker
100 g grahamsmjöl
ca 300 g vetemjöl

uppvispat ägg till pensling
vallmofrö


  • Sätt ugnen på 225 grader
  • Smält smöret och häll det i en degbunke
  • Tillsätt filmjölken och rör ut jästen i blandningen
  • Häll salt, socker, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet i bunken och arbeta ihop till en deg
  • Tillsätt vetemjöl, lite i taget tills degen känns smidig, knåda degen väl och låt jäsa övertäckt till dubbel storlek ca 1 timme
  • Ta ut degen ur bunken och knåda lätt och ta ut ca 20 bitar och forma dessa till fina bullar
  • Låt jäsa på plåt, övertäckta ca 30 minuter
  • Pensla med ägg och strö på vallmofrö
  • Baka på mellersta falsen ca 20 minuter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar