Det första recept jag har provat i boken heter Äppelmazarin och visade sig bli en fantastiskt god, tung och mandelstinn kaka som gick åt i ett nafs när mina kollegor på jobbet fick smaka. Självkritiskt som jag är så tyckte jag att den blev lite för kladdig i mitten, men väldigt god ändå! I receptet står att den ska stå i ugnen 35-40 minuter, min stod inne minst 50 och var alltså fortfarande lite kladdig i mitten.
Äppelmazarin
150 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
200 g mandelmassa
3 ägg
1,5 dl vetemjöl
2 dl äppelmos
2 äpplen
1 tsk socker
1 krm kanel
smör och ströbröd till formen
- Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en springform, ca 24 cm i diameter.
- Vispa ihop smör och socker med en elvisp. Riv mandelmassan fint och blanda ner i smörblandningen. Rör i äggen, mjölet och äppelmoset.
- Skölj och kärna ur äpplena. Skär det ena i tunna skivor och det andra i små tärningar. Blanda ner äppeltärningarna i smeten och fördela smeten i formen. Jämna till ytan och lägg på äppelskivorna. Blanda socker och kanel och strö över kakan.
- Grädda kakan i mitten av ugnen i 35-40 minuter eller tills den känns och ser klar ut.
- Servera kakan med vaniljglass eller lättvispad grädde.
Kan äppelkakor bli för kladdiga i mitten?
SvaraRaderaUndrar om den var så god som den ser ut att ha varit.... =)
Den var god och kommer att bakas igen :)
Radera