Eftersom vårt äppelträd givit en god skörd, letar jag efter recept på äppelkakor och hittade då Ljuvlig äppelkaka som är just precis så. Frisk av citron, tung och härligt maffig. Jag har döpt om den till Äppelkaka från Tofvehult.
Kaka:
200 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
4 ägg
3 dl vetemjöl
finrivet skal och saft av 1/2 citron
Fyllning:
2 dl vatten
1 dl strösocker
1 bit kanelstång
finrivet skal och saft av 1/2 citron
3-4 klyftade äpplen
- Sätt ugnen på 175 grader
- Börja med att koka upp fyllningen i en kastrull, låt äpplena bli mjuka och låt dem svalna i lagen. Sila sedan bort lagen och ta bort kanelstången.
- Rör smöret och sockret poröst, tillsätt äggen ett i taget och tillsätt övriga ingredienser. Häll smeten i en rund, smörad och bröad form, gärna med avtagbara kanter.
- Lägg ner äppelskivorna i smeten.
- Grädda i nedre delen av ugnen 50-60 minuter. Låt svalna.
- Pudra över florsocker och servera med vaniljsås.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar