söndag 4 oktober 2015

Äppelmazarin

I min jakt på äppelrecept hittade jag Min äppelbok av mästerkonditorn Elisabeth Johansson på biblioteket häromdagen. Vilken fin bok! Dessvärre är den slutsåld på förlaget, så jag får leta efter den antikvariskt, för det här är en bok jag vill ha i min hylla.

Det första recept jag har provat i boken heter Äppelmazarin och visade sig bli en fantastiskt god, tung och mandelstinn kaka som gick åt i ett nafs när mina kollegor på jobbet fick smaka. Självkritiskt som jag är så tyckte jag att den blev lite för kladdig i mitten, men väldigt god ändå! I receptet står att den ska stå i ugnen 35-40 minuter, min stod inne minst 50 och var alltså fortfarande lite kladdig i mitten.



Äppelmazarin

150 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
200 g mandelmassa
3 ägg
1,5 dl vetemjöl
2 dl äppelmos
2 äpplen

1 tsk socker
1 krm kanel
smör och ströbröd till formen


  • Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en springform, ca 24 cm i diameter.
  • Vispa ihop smör och socker med en elvisp. Riv mandelmassan fint och blanda ner i smörblandningen. Rör i äggen, mjölet och äppelmoset.
  • Skölj och kärna ur äpplena. Skär det ena i tunna skivor och det andra i små tärningar. Blanda ner äppeltärningarna i smeten och fördela smeten i formen. Jämna till ytan och lägg på äppelskivorna. Blanda socker och kanel och strö över kakan. 
  • Grädda kakan i mitten av ugnen i 35-40 minuter eller tills den känns och ser klar ut.
  • Servera kakan med vaniljglass eller lättvispad grädde.

2 kommentarer:

  1. Kan äppelkakor bli för kladdiga i mitten?
    Undrar om den var så god som den ser ut att ha varit.... =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den var god och kommer att bakas igen :)

      Radera