söndag 16 augusti 2015

Skafferibröd

Häromdagen tittade jag in på mjölhyllan i skafferiet och fann flera påsar med så pass lite innehåll kvar i varje att det inte skulle räcka till något på egen hand. Alltså fick det bli ett bröd med skafferiets blandning med utgångspunkt i ett recept på skållat rågbröd. Jag mätte mjölet bara med vågen den här gången, så dessvärre finns inga mått i deciliter i det här receptet. Brödet blev gott, men det torkade ganska snabbt. Hade det blivit mycket över hade det nog varit gott att rosta, men nu åt vi upp det ändå!

 
Skafferibröd - 2 limpor
 
Skållning
 
150 g rågmjöl
3 dl kokande vatten
2 tsk salt
  • Mät upp mjölet till skållningen i en skål, tillsätt salt och häll på det kokande vattnet. Rör om och låt stå ca 5 minuter
5 dl vatten
25 g jäst
95 g lantbrödsmjöl 4 sädesslag
150 g siktat dinkelmjöl
350 g vetemjöl
 
  • Sätt ugnen på 250 grader.
  • Tillsätt 5 dl kallt eller ljummet vatten i skållningsdegen. Smula ner jästen. Häll ner mjölsorterna, men spara lite grand till utbakningen. Arbeta degen i maskin ca 4minuter, för hand ca 8 minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter.
  • Smörj 2 stycken 1,5-liters bakformar. Om degen känns lös kan den klickas direkt ner i formarna. Jämna då till ytan med en blötdegskrapa och strö över det sparade mjölet. Om degen känns fast kan man ta upp den på mjölat bakbord och rulla ut till två rullar. Lägg rullarna i bakformarna och tryck till lite. Nagga ända ner i botten med en gaffel.
  • Jäs under bakduk 35-40 minuter.
  • Sätt formarna på galler i nedre delen av ugnen och sänk temperaturen till 200 grader. Fortsätt att grädda ca 45 minuter tills bröden är färdiggräddade.
  • Låt bröden kallna på galler inlindade i bakduk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar