tisdag 8 december 2015

Kaisersemmeln

Jag samlar på mig väldigt många recept och de flesta blir aldrig provade. Ett recept som legat ett tag och som jag ändå hela tiden varit sugen på att prova är Kaisersemmeln. Jag kan inte ett ord tyska, men brödet kommer iallafall från Österrike och var en mycket trevlig bekantskap. Lätta att baka och en fröjd att äta. Nästa gång gör jag dubbel sats och försöker vika ännu snyggare.




20 st bullar, ugn 250 grader

50 g smör
5 dl vatten
25 g jäst
ca 12 dl (700 g) vetemjöl
1,5 tsk salt
0,5 msk honung


  • Smält smöret i en kastrull och häll på vattnet, låt degspadet bli fingervarmt.
  • Häll degspadet över jästen och rör ut ordentligt. 
  • Tillsätt hälften av mjölet och arbeta degen kraftigt en stund.
  • Tillsätt därefter salt och honung samt det mesta av mjölet som är kvar. Arbeta degen kraftigt för hand eller i maskin tills den släpper bunkens kanter. Täck med bakduk eller plastfolie och låt jäsa i ca 40 minuter.
  • Stjälp upp degen på en mjölad bakbänk. Arbeta degen lätt och forma 20 jämnstora bullar. Kavla ut till runda plattor ca 15 cm i diameter.
  • Vik in kanterna runt om, mot plattans mitt, 5-6 vikningar. Tryck till lite i mitten. Lägg bullarna upp och ner, täck med bakduk och låt jäsa ca 35 minuter.
  • Vänd försiktigt på bullarna och grädda i ca 12 minuter. låt dem svala på galler.


1 kommentar: