torsdag 1 oktober 2015

Hannas äppelkaka

Vi har två äppelträd i trädgården, ett som bär sommaräpple och ett som bär frukt just nu. Trädet med sommaräpple verkar inte må helt bra, vi ska se hur det ser ut nästa säsong, annars får vi nog dessvärre ta bort det. Trädet som bär höstäpplen har verkligen gett oss mycket frukt i år. Jag vet inte vad det är för sort, men jag tycker de är lite väl syrliga att äta som de är, så för tillfället blir det många äppelkakor och en hel del burkar äppelmos.

En av mina favoriter när det gäller äppelkakor är den här kakan som min mamma ofta bakade när vi var små, och även nu. Det är en lättbakad kaka till kaffet som håller fint även dagen efter. Vissa tycker den ska ätas med vaniljsås, jag tycker den gör sig allra bäst som mjuk kaka.




Hannas äppelkaka

100 g smör
2-2,5 dl strösocker
1 ägg
1,5 dl grädde eller mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Fyllning: 
1-2 äpplen i tunna skivor
1 tsk mald kanel
2-3 tsk strösocker

  • Sätt ugnen på 200 grader
  • Rör smör och socker smidigt. Blanda i ägg och vaniljsocker.
  • Rör ner grädden och sikta ner vetemjöl och bakpulver.
  • Bred ut smeten i en smord och bröad form.
  • Blanda ihop socker och kanel och vänd ner äppelskivorna häri. Tryck försiktigt ner äppelskivorna i ett fint mönster i smeten.
  • Grädda ca 45 minuter

1 kommentar:

  1. Måste nog ändå säga att den var fantastisk med vaniljsås till =)

    SvaraRadera