söndag 22 februari 2015

Grahamsbullar

Jodå, jag satte ny deg att jäsa över natten igår kväll och jag utgick från samma recept men tog grahamsmjöl och vetemjöl den här gången och ökade också mjölmängden något. Bullarna blev jättefina och fick högsta betyg vid frukosten. De var tom godare än gårdagens tyckte juryn.



Så här ser grundreceptet ut, hämtat från Martin Johanssons bok Bröd och Pizza Surdegsbröd, Fullkornsbröd, Pizza och kanelbullar:

3 g jäst (3 krm)
300 g vatten (3 dl)
390 g vetemjöl special (6 1/2 dl)
9 g salt (1 1/2 tsk)

Man kan öka mjölmängden till 420 g (7 dl) och jag tog ca 350 g vetemjöl (dock inte special) och resten grahamsmjöl. Allt blandas ihop, täck bunken med plastfolie och låt stå i rumstemperatur över natten. På morgonen drar man först igång ugnen på 275 och skrapar sedan ur degen ner på ett mjölat bakbord. Man viker degen och låter den sedan vila i 30-45 minuter. Skär upp 6-7 bullar, lägg på plåt och ställ in i ugnen som nu sänks till 250. Där bakar man bullarna i ca 15 minuter tills de fått fin yta. 

I eftermiddags sedan bakade jag och tjejerna muffins, men det skriver jag om en annan dag.


3 kommentarer:

  1. Köpte chiafrön idag. Något du provat i bakning??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej jag har inte bakat med chiafrön, det kanske vore nåt?

      Radera