Skafferibröd - 2 limpor
Skållning
150 g rågmjöl
3 dl kokande vatten
2 tsk salt
- Mät upp mjölet till skållningen i en skål, tillsätt salt och häll på det kokande vattnet. Rör om och låt stå ca 5 minuter
5 dl vatten
25 g jäst
95 g lantbrödsmjöl 4 sädesslag
150 g siktat dinkelmjöl
350 g vetemjöl
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Tillsätt 5 dl kallt eller ljummet vatten i skållningsdegen. Smula ner jästen. Häll ner mjölsorterna, men spara lite grand till utbakningen. Arbeta degen i maskin ca 4minuter, för hand ca 8 minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter.
- Smörj 2 stycken 1,5-liters bakformar. Om degen känns lös kan den klickas direkt ner i formarna. Jämna då till ytan med en blötdegskrapa och strö över det sparade mjölet. Om degen känns fast kan man ta upp den på mjölat bakbord och rulla ut till två rullar. Lägg rullarna i bakformarna och tryck till lite. Nagga ända ner i botten med en gaffel.
- Jäs under bakduk 35-40 minuter.
- Sätt formarna på galler i nedre delen av ugnen och sänk temperaturen till 200 grader. Fortsätt att grädda ca 45 minuter tills bröden är färdiggräddade.
- Låt bröden kallna på galler inlindade i bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar