Långpannebitar (16-20 st)
50 g jäst
6 dl fingervarmt vatten
25 g smör
2 tsk salt
2 msk ljus sirap
1 dl russin (detta hoppade jag över)
750 g ljust lantbrödsmjöl
- Sätt ugnen på 225 grader (varmluft 200)
- Smula ner jästen i en degskål, häll över vattnet och rör om så jästen löser sig.
- Klicka i smöret. Tillsätt övriga ingredienser men spar lite mjöl till utbakningen.
- Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig, ca 8 min i maskin eller 10 minuter för hand. Låt jäsa övertäckt i 20-30 minuter
- Klicka ut den lösa degen direkt i smord långpanna ca 30x40 cm. Platta ut degen med mjölad hand så den täcker hela botten. Skär med mjölad kniv eller degskrapa i bitar och låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
- Grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter
- Tag brödet ut långpannan och låt det svalna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar