Grynbullar, ca 12 bullar
50 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
2 tsk salt
2-3 msk sirap
2,5 dl havregryn
10-12 dl vetemjöl
- Sätt ugnen på 225 grader
- Smula ner jästen i en bunke.
- Smält smöret, tillsätt mjölken och låt allt bli 37 grader.
- Häll degspadet över jästen, rör om och tillsätt salt, sirap, havregryn och en del av vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig deg i ca 5 minuter. Tillsätt mer vetemjöl efterhand.
- Arbeta degen ytterligare 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
- Låt degen jäsa övertäckt 20 minuter, arbeta ner den igen och låt jäsa ytterligare 20 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ett par minuter. Rulla ut till en längd, dela den i 12 bitar och rulla till fina bullar.
- Lägg bullarna på plåt, smord eller med papper. Låt bullarna jäsa övertäckta här ca 25 minuter.
- Pensla med vatten och grädda sedan ca 12 minuter. Låt kallna på galler utan bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar