En av mina favoriter när det gäller äppelkakor är den här kakan som min mamma ofta bakade när vi var små, och även nu. Det är en lättbakad kaka till kaffet som håller fint även dagen efter. Vissa tycker den ska ätas med vaniljsås, jag tycker den gör sig allra bäst som mjuk kaka.
Hannas äppelkaka
100 g smör
2-2,5 dl strösocker
1 ägg
1,5 dl grädde eller mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Fyllning:
1-2 äpplen i tunna skivor
1 tsk mald kanel
2-3 tsk strösocker
- Sätt ugnen på 200 grader
- Rör smör och socker smidigt. Blanda i ägg och vaniljsocker.
- Rör ner grädden och sikta ner vetemjöl och bakpulver.
- Bred ut smeten i en smord och bröad form.
- Blanda ihop socker och kanel och vänd ner äppelskivorna häri. Tryck försiktigt ner äppelskivorna i ett fint mönster i smeten.
- Grädda ca 45 minuter
Måste nog ändå säga att den var fantastisk med vaniljsås till =)
SvaraRadera