tisdag 5 januari 2016

Rågbullar med torkad frukt och nötter

Sist jag var och handlade köpte jag en ask torkad frukt till rena vrakpriset med tanken att baka bröd på dem. Jag är väldigt förtjust i grovt bröd med just frukt och nötter men har aldrig bakat det själv. På icas hemsida hittade jag ett recept som verkade bra, men i vanlig ordning ändrade jag det lite för att passa vad jag just nu har i skåp och lådor. Resultatet kommer här.


250 g torkad frukt (jag hade fikon och aprikoser)
1 dl linfrö
2 dl rågmjöl
2 dl ljust lantbrödsmjöl
6 dl vatten

  • Sätt ugnen på 225 grader
  • Skär bort skaften på fikonen, strimla frukten. 
  • Lägg frukt, mjöl och linfrö i en degskål.
  • Koka upp vattnet och slå det över mjöl- och fruktblandningen i skålen. Rör om och låt svalna till 37 grader.


200 g blandade nötter och frön (jag tog hasselnötter, solrosfrön och pumpafrön)
50 g jäst
1 dl kallt vatten
2 tsk salt
ca 11 dl vetemjöl
  • Lös jästen i det kalla vattnet och rör ner det i mjöl- och fruktblandningen. 
  • Tillsätt salt, nötter och frön och nästan allt mjöl.
  • Arbeta degen 5 minuter i maskin och 10 minuter för hand.
  • Låt jäsa under plastfolie eller bakduk 60 minuter.
  • Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord. Forma degen till två rullar och skär bitar som formas till bullar och läggs på plåt. Låt jäsa övertäckta ca 45 minuter.
  • Baka i 225 grader varm ugn i ca 12-15 minuter och låt sedan svalna. 

1 kommentar:

  1. Dom var himmelskt goda med smör och skinka, kl. 07.30 tisdags morse, på jobbet!

    SvaraRadera