torsdag 10 december 2015

Glutenfri saffranskladdkaka

Idag har vi haft gemensam knytislunch med jultema på jobbet. Det är så enkelt och genialiskt det där med knytis, alla tar med något litet och så blir det en salig blandning av allt möjligt gott! Mitt bidrag var en saffranskladdkaka som för dagen blev glutenfri. Till denna härlighet serverades grädde och rårörd hallonsylt gjord på hallonen från trädgården. Kakan är ganska söt, men blev fantastiskt god och just balansen med de lite syrliga hallonen var bra. I originalreceptet från Santa Maria World rekommenderas lingongrädde till. Kan säkert också vara gott.




100 g smör
200 g vit choklad
3 ägg
0,5 dl socker
2 msk vaniljsocker
3 msk ljus sirap
0,5 g saffran (1 påse)
1 krm salt
1,5 dl mandelmjöl


  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Smöra en form med avtagbar botten ca 22 cm i diameter
  • Smält smöret, ta åt sidan och bryt ner chokladen däri. Blanda väl.
  • Vispa ägg, socker och vaniljsocker. Tillsätt sedan sirap, saffran och salt. 
  • Rör ner choklad- och smörblandningen och häll sedan i mandelmjölet. Blanda väl. 
  • Häll smeten i formen. Grädda ca 20-25 minuter mitt i ugnen. Kakan ska vara kladdig i mitten när den är klar. 
  • Servera kall med grädde och rårörda hallon.

2 kommentarer:

  1. Kanske man kan få smaka till nyår...?

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera