250 g torkad frukt (jag hade fikon och aprikoser)
1 dl linfrö
2 dl rågmjöl
2 dl ljust lantbrödsmjöl
6 dl vatten
- Sätt ugnen på 225 grader
- Skär bort skaften på fikonen, strimla frukten.
- Lägg frukt, mjöl och linfrö i en degskål.
- Koka upp vattnet och slå det över mjöl- och fruktblandningen i skålen. Rör om och låt svalna till 37 grader.
200 g blandade nötter och frön (jag tog hasselnötter, solrosfrön och pumpafrön)
50 g jäst
1 dl kallt vatten
2 tsk salt
ca 11 dl vetemjöl
- Lös jästen i det kalla vattnet och rör ner det i mjöl- och fruktblandningen.
- Tillsätt salt, nötter och frön och nästan allt mjöl.
- Arbeta degen 5 minuter i maskin och 10 minuter för hand.
- Låt jäsa under plastfolie eller bakduk 60 minuter.
- Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord. Forma degen till två rullar och skär bitar som formas till bullar och läggs på plåt. Låt jäsa övertäckta ca 45 minuter.
- Baka i 225 grader varm ugn i ca 12-15 minuter och låt sedan svalna.
Dom var himmelskt goda med smör och skinka, kl. 07.30 tisdags morse, på jobbet!
SvaraRadera