De första två bröden som jag bakade i går kväll innehåller ljust lantbrödsmjöl istället för vetemjöl, dagens två bröd är helt enligt originalreceptet. De jäste inte upp riktigt så mycket som jag trodde och hoppades, men det blev väldigt gott och fint. På brödet med lantbrödsmjöl valde jag helt bort att pensla med ägg och att strö över vallmofrön.
2 bröd
50 g jäst
5 dl mjölk
0,5 dl olivolja
1 tsk salt
ca 12 dl vetemjöl
Till pensling
1 ägg
vallmofrön
- Sätt ugnen på 225 grader
- Smula jästen i bunken. Värm mjölken till fingervarm och lös sedan jästen först i lite av mjölken, häll sedan i resten
- Tillsätt olivolja, salt och nästan allt mjöl
- Arbeta degen tills den är smidig
- Låt jäsa under duk ca 30 minuter
- Ta upp degen och dela degen först i två bitar och sedan varje bit i fem. Rulla ut dem till ca 50-60 cm längd.
- Fläta brödet enligt instruktionen i länken ovan.
- Låt jäsa under duk ca 30 minuter.
- Baka i ugn ca 15-20 minuter. Om du har en termometer så använd den, när bröden är 98 grader inuti är de klara.
Jösses så fin blogg! Synd att jag helt kommit ifrån bakandet, inte minst i och med Fannys glutenintolerans. Men det kommer kanske igen! Inspirerande fina bilder och recept.
SvaraRaderaTack! Jag ska bli bättre på att baka glutenfritt och lägga upp här. Köpte en ny fin bok som heter just "Baka glutenfritt" men har inte provat något ännu.
Radera