Deg till 12-14 bullar:
50 g jäst
1 dl mjölk
100 g rumsvarmt smör
6 dl vetemjöl
2 msk strösocker
2 ägg
Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
2 tsk malen kardemumma
2 tsk vaniljsocker
Ägg att pensla med och flagad mandel att strö på
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Rör ut jästen i den kalla mjölken och låt stå.
- I en annan degbunke blandar du samman smör och vetemjöl, tillsätt sedan jästmjölken och sockret.
- Arbeta in ett ägg i taget och om det behövs, tillsätt ytterligare lite mjöl.Degen ska bli lite klibbig men ändå hanterbar.
- Slå upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel som ska vara ca 0.5 cm tjock.
- Blanda ingredienserna till fyllningen till en slät massa och bred över rektangeln.
- Rulla ihop degen till en rulle och skär i 12-14 bitar.
- Lägg i formar eller direkt på plåt med bakplåtspapper.
- Låt jäsa på plåten i 1- 1,5 timme.
- Pensla med uppvispat ägg och strö över flagad mandel.
- Baka mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Ska man inte ha marmorskiva eller liknande för att kunna göra riktiga wienerbröd?
SvaraRaderaFör övrigt tar jag nog hellre en av de där bullarna ;-)
Ja det viktiga när man gör wienerbröd är ju att fettet är kallt. Jag har hört en bagare säga att just till wienerbröd ska man använda margarin, lite otippat. Jag får baka de här bullarna nästa gång du har vägarna förbi :)
Radera