Receptet till den här kakan hittade jag i en kokbok på biblioteket som jag helt missat. Det är Anna och Fanny Bergenströms bok Det goda enkla : maten vi vill laga och äta som kom ut 2014. I boken heter kakan Kaka i oktober, så det får den heta här också. Om man gillar mandel är detta verkligen en fin kaka.
150 g sötmandel, oskalad
200 g rumsvarmt smör
2,5 dl (200 g) strösocker
3 ägg
3,75 dl (200 g) vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2-3 äpple
1-2 msk kardemumma
2 tsk vaniljsocker
2 tsk mald kanel
3 msk strösocker
50 g hackade hasselnötter och/eller
flagad mandel
1 mask strösocker
lite kardemumma
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smöra och bröa en avlång bakform, eller lägg ett bakplåtspapper i formen.
- Grovhacka mandeln.
- Rör smör och socker poröst, tillsätt sedan äggen ett i taget. Rör om väl mellan varje.
- Blanda mjölet med bakpulvret och mandel, häll ner i äggsmeten. Rör om och häll i formen.
- Skär äpplena i klyftor och vänd dem i en blandning av kardemumma, vaniljsocker, strösocker och kanel. Stick ner dem i smeten, ganska tätt.
- Strö över hackade hasselnötter och/eller flagad mandel. Toppa med lite strösocker och lite kardemumma.
- Grädda kakan mitt i ugnen i 40-50 minuter tills den är gyllene.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar