20 st bullar, ugn 250 grader
50 g smör
5 dl vatten
25 g jäst
ca 12 dl (700 g) vetemjöl
1,5 tsk salt
0,5 msk honung
- Smält smöret i en kastrull och häll på vattnet, låt degspadet bli fingervarmt.
- Häll degspadet över jästen och rör ut ordentligt.
- Tillsätt hälften av mjölet och arbeta degen kraftigt en stund.
- Tillsätt därefter salt och honung samt det mesta av mjölet som är kvar. Arbeta degen kraftigt för hand eller i maskin tills den släpper bunkens kanter. Täck med bakduk eller plastfolie och låt jäsa i ca 40 minuter.
- Stjälp upp degen på en mjölad bakbänk. Arbeta degen lätt och forma 20 jämnstora bullar. Kavla ut till runda plattor ca 15 cm i diameter.
- Vik in kanterna runt om, mot plattans mitt, 5-6 vikningar. Tryck till lite i mitten. Lägg bullarna upp och ner, täck med bakduk och låt jäsa ca 35 minuter.
- Vänd försiktigt på bullarna och grädda i ca 12 minuter. låt dem svala på galler.
Mycket bättre än vanliga Semlor =)
SvaraRadera