torsdag 25 juni 2015

Bullar med vetekli

När man har ett arbete som går ut på att möta människor hela dagarna i en informationsdisk, är det ingen höjdare att tappa rösten. Jag har alltså varit hemma och försökt vara tyst och bakade en liten sats bullar. Jag bestämde mig för att använda det som fanns i skafferiet istället för att frestas att köpa nytt i affären, så det blev bullar med vetekli. Grundreceptet kommer från en bok som heter Matbröd du alltid lyckas med och är skriven av Britt Sandquist-Bolin, där bullarna heter Varma bullar för morgonpigga. I bokens recept är det bara vetemjöl, men det är ju enkelt att variera med det man har hemma.



50 g jäst
2,5 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk socker
2 msk matolja
5-6 dl vetemjöl
1 dl vetekli
ev solrosfrön, pumpafrön eller annat att strö på


  • Sätt ugnen på 250 grader
  • Smula ner jästen i en degbunke.
  • Värm vattnet till fingervarmt och häll det  över jästen och rör så det löses upp. Tillsätt salt, socker, olja, vetekli och det mesta av mjölet.
  • Arbeta samman allt till e smidig deg. Låt jäsa i 5 minuter under bakduk eller plastfolie (här låter jag det jäsa i minst 30 minuter om det inte är bråttom)
  • Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda lite grand. Dela degen i 16 bitar och doppa dem eventuellt i frö. Lägg sedan bullarna på plåt och låt jäsa i ca 25 minuter.
  • Grädda i ugnen ca 8 minuter eller tills de fått fin färg. 

2 kommentarer: