Långpannebröd
1,5 dl kallt vatten
1,5 dl vetekross
3,5 dl kallt vatten
25 g smör el margarin
1,5 tsk salt
1 msk mörk sirap
1-2 msk stött anis eller fänkål
50 g jäst
ca 10 dl (550 g) Lantbrödsmjöl 4 sädesslag
Koka upp första mängden vatten och kross, ta från plattan och tillsätt smör, andra mängden vatten, salt, sirap och kryddor. Låt svalna till 37 grader.
Smula ner jästen och rör så att den löser sig. Tillsätt mjölet men spara lite till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, 4 minuter i maskin, minst det dubbla för hand. Låt jäsa under bakduk ca 20 minuter.
Platta ut degen i en smord långpanna ca 30x40 cm. Nagga kakan med en gaffel och skåra i rutor. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Brödet var väldigt gott!
SvaraRadera