söndag 19 april 2015

Havrebullar

I går morse vaknade jag som vanligt betydligt tidigare än övriga familjen. Då satte jag i deg och bakade havrebullar. Grundreceptet är bröd bakat i långpanna, men det stod att det även passade för att göra bullar. Lite kletig deg tyckte jag nog att det var, det hade säkert varit enklare att med mjölad hand bara trycka ut degen i plåten.

Resultatet blev jättebra! Stora, mjuka mustiga bullar som mättar fint.


Receptet är hämtat från en ganska ny bok som heter 101 bröd du måste baka innan du dör skriven av Marie & Leif Törnblom. Lite tramsig titel om jag får säga vad jag tycker, men många av recepten är fina och bilderna är också bra. I boken beskrivs de som Havrebitar från Norge och så här gör man om man vill ha dem som bullar:

4 dl fiberhavregryn (jag tog helt vanliga)
6 dl kokande vatten

25 g jäst
2 dl ljummet vatten
1,5 dl smält smör
2 tsk salt
2 msk honung
ca 10 dl vetemjöl special (jag hade en liten slatt special kvar och fyllde sedan på med vanligt)

Häll havregrynen i en bunke och häll över kokande vatten. Rör om och låt svalna till fingervarmt, ca 37 grader. Rör ut jästen med det ljumma vattnet i en annan bunke. Tillsätt havregrynen, smör, salt och honung. Rör om och blanda ordentligt. Häll i mjölet och arbeta degen kraftigt tills den släpper bunkens kanter. Pudra över lite mjöl. Täck med bakduk och låt stå ca 20 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dra ut degen till en avlång baguette och dela sedan i lagom stora bitar. Forma till dem lite och lägg på plåt. Låt jäsa under duk till dubbel storlek.

Fukta ytan lätt, tex med en sprayflaska, och strö på havregryn. Grädda i 225 grader tills de fått fin färg, i min ugn tog det ca 15-20 minuter.

Om man hellre vill ha dem som långpannebröd häller man ut degen på bakplåtspappersklädd plåt efter första jäsningen och jämnar till med mjölad hand. Skär sedan rutor med oljad kniv följ sedan receptet som ovan. Långpannebrödet ska stå i ugnen i 25-30 minuter och sedan svalna lite innan det stjälps upp på galler och svalnar helt där.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar